Хочеш паспорт - ставай у чергу

або Чому документ для виїзду закордон варто робити за півроку до бажаної поїздки
З настанням літньої спеки і сезону відпусток з'явилось багато охочих відпочити закордоном. І тут без закордонного паспорту виїхати навряд чи вдасться. А от отримати його не так вже й легко: авторка цих рядків усі принади виготовлення закордонного паспорта випробувала на собі. О 8:50 під дверима Шевченківського районного відділу Управління Державної міграційної служби у Чернівецькій області можна побачити кількох людей, які чекають, коли міграційна служба розпочне свою роботу, звісно, заздалегідь зайнявши чергу. А займати її треба ще зрання. Так встановили самі люди: прийшов, записався у список, що знаходиться у когось з людей у черзі й чекаєш. «Раніше в чергу записувались у самій службі, а потім людині дзвонили і казали, коли прийти. А зараз не всі знають порядок і часто бувають дискусії, хто за ким стояв. Я приходила у четвер, але коли в черзі була 25-ою, то зрозуміла, що того дня вже не встигну. Тому прийшла сьогодні на 7:30. У списку п'ята», — каже чернівчанка Валерія Чоботар.
Буковинець Дмитро Вороненко, аби записатись у список, до чернівецького відділу міграційного служби прийшов ще о 7 ранку: «Якосьприйшов сюди о 7 годині і був 17 в черзі, тоді зрозумів, що треба перечекати деякий час, поки черга зміститься. Тепер знову прийшов о 7 ранку і мені поталанило, що під кабінетом не чекаю цілий день і людей багато нема», — каже хлопець. Проте чекати йому все ж довелось: зайшов він у кабінет лише о 9:20. Вийшов — через 20 хвилин. Та приміщення, в якому людям доводиться сидіти цілий день, аби дочекатись своєї черги, не відповідає жодним умовам. «Тут немає туалету, ще й спекотно, не допомагає навіть відчинене вікно. Врешті-решт могли б відкрити для прийому 2 кабінети, Шевченківський район досить великий», — обурюється чернівчанка Лариса Лупул.
Проте про черги під приміщенням в Управлінні ДМС України в Чернівецькій області не чули і коментують ситуацію так: «У зв'язку з початком сезону відпусток та шкільними канікулами в підрозділах ДМС Чернівецької області періодично може спостерігатися збільшення кількості людей в чергах. Однак про попередні списки або кількадобове чергування під стінами підрозділів ДМС не йдеться. Всіх громадян обслуговуємо вчасно, в порядку живої черги», — повідомили в прес-службі управління ДМС України в Чернівецькій області. На офіційному ж сайті ДМС України таку ситуацію коментують так: «У зв'язку зі зміною виробника бланків паспортів громадянина України для виїзду за кордон можливі тимчасові затримки видачі паспортів, зокрема при терміновому оформленні (протягом 10 робочих днів)». Прикметно, що попри дефіцит відповідних бланків, у Чернівцях досі приймають документи на термінове оформлення закордонних паспортів. Ціна документа для виїзду за кордон — 377 гривень 15 копійок, звісно, якщо чекати 30 робочих днів.
Загалом протягом п'яти місяців поточного року підрозділами УДМС України в Чернівецькій області оформлено 15576 паспортів для виїзду за кордон та 1469 проїзних документів дитини. Словом, як виглядає, черга рухається. Колись, мабуть, дійде і до вас.
Вікторія ЯШАН, студентка 2 курсу спеціальності «Журналістика» філологічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича
Спеціально для газети «Доба»

10 коментарів

Галина Маслак
Люди ж самі і створюють чергу. Я колись прийшла в лікарню о 6.40 (при тому, що вона відкривалася о 8.00) і була третя. Кожен думає, що хтось прийде раніше. А можна ж поспати трохи довше і прийти вчасно.
Галина Маслак
Прийшла на іспит о 8.30 (він на дев'яту) і була остання, бо перші люди прийшли о 6.50. Перед модульними з фонетики весь другий курс приходив о 7 ранку на першу пару. Університет ще зачинений, на вулиці темно (бо зима), а всі вже там. Хіба це нормально?
Максим Татарченко
Якісь дивні у вас студенти. Я завжди приходив вчасно і міг майже завжди бути першим.
Галина Маслак
У нас вони занадто пунктуальні.
Святослав Вишинський
Запитання: навіщо хтось сам прийшов у лікарню о 06:40 ранку?
Галина Маслак
У когось сувора мама.
Ира Захарчук
такі всі розумні на словах.
черги є всюди, були і будуть.
і там працюють не роботи, а люди.
хто вам винен, що всі так хочуть закордон.
а про приміщення, вибачайте, що держава дала — те й маємо. ніхто не дивиться на те, що працівники сидять в холодних сирих кабінетах в яких бігають щури, проте всі обурюються що їм немає де своє м'яке місце приткнути.
Святослав Вишинський
Працівники мають профспілку і їм ніщо, навіть закон, не заважає боротись за покращення умов праці. Ніщо, крім ліні і страху.
Ира Захарчук
ви такий кумедний, ніби ви не знаєте куди в нашій країні йдуть всі скарги і прохання до покращень.
працювати можна, але людям потрібно навчитись перш за все розглядати обидві сторони проблеми, а не доказувати щось зі слів інших
Святослав Вишинський
Я добре знаю куди йдуть скарги. В такому разі терпіть і виправдовуйте терпіння.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте