26 червня нагадує кожному, що шанс на зворотній квиток є

Наркотики зламали море життів та доль: у світі налічується приблизно 200 млн. наркозалежних, в Україні таких людей понад 290 тисяч, з них 10-12 тисяч помирає щорічно. За даними Інституту Горшеніна станом на 2010 рік на наркотичні речовини «підсіло» майже 2% населення країни. Щороку кількість наркозалежних збільшується на 7-11% від кількості попереднього року. Саме такий стрімкий зріст кількості наркозалежних зробив Україну лідером Європи за кількістю наркозалежних.

Сьогодні у всьому світі відзначають День боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом. Ця дата нагадує нам, що боротьба з наркоманією має бути пріоритетним напрямком роботи, щоб запобігти чисельності наркозалежних, а також хворих на ВІЛ/СНІД. А тим, хто вже зарахував себе до лав безнадійно залежних дати шанс на зворотній квиток.

Вчора мені довелось побувати у Чернівецькому обласному наркодиспансері. Гнітюче явище. Ви би тільки бачили людей, які ще до 9 години приходять туди і займають чергу, аби отримати чергову дозу. Щоправда, в таблетках. Бо вже 4 роки в Україні діє програма замісної терапії, коли залежним від ін'єкційних наркотиків дають таку потрібну для них дозу в таблетках. І до того ж, пити треба в присутності лікаря, щоб ніхто не виніс ті таблетки і не продав.

Після спілкування з одним із хворих, «відходила» хвилин 15.

І це все заради матеріалу до такої дати. Правду кажуть, що розуміння журналістики приходить саме із трагічними історіями інших людей. Коли ти розумієш, що все ж таки можеш щось змінити. Коли починаєш вірити в те, що, можливо, в майбутньому все буде краще.

Наркоманія — це проблема не однієї людини, не регіону, а країни в цілому. Боротьба з нею має бути пріоритетним напрямком роботи. Проте набагато легше запобігти, ніж боротись. Але в нашій країні, на жаль, про такі проблеми згадують лише в пам'ятні дати.


 


0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте