Небезпечна економія?

 

 Сьогодні, коли зростають ціни на електроенергію, а заробітні плати залишаються сталими,  заощаджують іна світлі виникає.У пригоді стають енергозберігаючі лампи —  вони суттєво економлятьсімейний бюджет. Але хоч вони служать значно довше, ніж звичайні. після їх використання постає питання: куди їх утилізувати? Тим паче, що думок  про шкідливість «світил» як для нашого здоров'я, так і для навколишнього середовища, не бракує. До того ж місць, куди можна здати відпрацьовану лампу, не так вже й багато.
  Тема про шкідливість люмінісцентних ламп, до речі, не нова. Вже з їх  появою екологи почали бити тривогу і заявили, що винахід може стати екологічною бомбою сповільненої дії.З роками  прогнози тільки погіршились, позаяк  люди почали  викидати їх разом зі звичайним сміттям.
  Доктор хімічних наук, професор кафедри органічної і фізичної хімії та екології хімічних виробництв ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ярема Тевтульпояснює небезпечність таких дій: «Ртуть може забруднити довкілля як біля контейнера, так і на стихійних сміттєзвалищах. У гіршому випадку лампа розбивається одразу, коли потрапляє в«альтфатер». Через безвихідь поки що збираю лампи вдома: ставлю у картонну коробку, а потім складаю їх. Коли назбирається достатньо, тоді здам, якщо буде куди. Але оскільки за це потрібно платити свої гроші, тому мало хто так робитиме».
  А й справді, в Україні останнім часом утилізується не більше 20-и відсотків люмінесцентних ламп. Проблема невирішується через відсутністьприймальних пунктів, куди можна здати відпрацьовану лампу.Наприклад, у Чернівцях є лише одне підприємство, що приймає лампи на переробку. Щоправда, за умови сплати  обов'язкового внеску.
   Проте 5грн70 коп, що їх треба  сплачувати за витрати на переробку, не така вже й велика сума, зважаючи на економність ламп. Адже вони  мають у  5 разів більшу світловіддачу та у 6 — 15 разів довший термін експлуатації. Користувачі такою економією задоволені. І попри всі попередження екологів, кажуть, що це — не найбільша проблеманинішньої екології.Одна моя знайома говорить:«Кажуть, ніби енергозберігаючі лампи випромінюють ультрафіолет. Але зазвичай я про це не замислююсь, бо користуюсяними тільки коли  читаю. Якщо користуватися лампами для освітлення кімнати, тоді приміщення виглядає мертво-білим, як у лікарні, а це не затишно».До речі, медики  говорять про можливість виникнення у користувачів цими лампами злоякісних пухлинта погіршення зору, позаяк лампи часто блимають.
Утім, якщо виавирішили таким чином зекономити,  то для збереження власного здоров'я  фахівці радять  розташовувати лампиза 30 сантиметрів від голови людини та часто провітрювати приміщення.Також не варто використовувати їх  для освітлення кімнат, в яких перебувають  діти, й уникати розбивання.  
Вікторія ЯШАН, студентка кафедри журналістики філологічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича
Спеціально для газети «Доба»

0 коментарів

Автор публікації заборонив додавати коментарі