Студентське самоврядування по-польськи, або як українці заздрять бюджету студ. самоврядування європейських вишів

Голова студентського парламенту ЧНУ ім. Ю. Федьковича ДАНЕЛЮК Іван та  Голова парламентської групи географічного факультету ПАСІЧНИК Роман відвідали  Польщу, де пройшли стажування з ефективного управління студентським самоврядуванням. Метою візиту було підвищення знань щодо систем вищої освіти та студентського представництва в інших країнах Європи, а також стимулювання розвитку міжнародного співробітництва та обміну досвідом між органами студентського самоврядування.
Захід був організований за підтримки Української асоціації студентського самоврядування (далі УАСС)  разом із Парламентом студентів Польщі.  Протягом 17-24 лютого 2013 року 10 керівників студентського самоврядування з 6 провідних університетів України мали змогу ознайомитись зі структурою вищої освіти та студентським самоврядуванням Польщі, відвідати університети міст Катовіце та Глівіце на півдні Польщі.
«Все почалось із простої анкети  учасника, яку потрібно було заповнити не пізніше 1 лютого.», –розповідає ДАНЕЛЮК Іван.
Та це лише одна заявка. Можна лишень яувити скільки заявок отримали організатори.«Таких було понад 300.», – відповідає нам КІРІЛЛОВА Анастасія, секретар з міжнародної співпраці УАСС.
В перший день учасники програми відвідали студентський центр Сілезького технологічного університету  «MROWISKO» (Мурашник),  побували у музеї художнього лиття та на Глівіцькій радіостанції.
«Дерев’яна вишка радіостанції вражає: вона має висоту понад 100м і чимось навіть схожа на Ейфелеву вежу.», – із захопленням розповідає Іван.
Наступного дня зустрілись з керівництвом політехніки: Річардом  БЯЛЕЦКІ –проректором  з міжнародного співробітництва та Джоаною МРОВЕЦ-ДЕНКОВСЬКА – головою міжнародного відділу та координатором проекту «ERASMUS».  Вони розповіли про болонський процес у Польщі, фінансування всіх підрозділів університету.
oDxDh_A1P6A
«Що найбільше вразило – це фінансування студентського самоврядування. Кошти там виділяються величезні.», – продовжує Іван.
djZEisd3TJI
Потім стажери побували в лабораторії, де розробляють програмне забезпечення для авіасимуляторів та безпосередньо для самих літаків.
“Я ніколи не забуду політ над Альпами, що ми здійснили разом із справжнім цивільним пілотом на обладнанні сумою майже 30 млн євро.”, – ділиться враженнями Іван.
39AbKbbl-yA
Знайомство з Глівіце завершилось екскурсією ботанічним садом, де різноманітність флори просто вражає, а в повітрі пахне мандаринами та орхідеями.
Другим містом стало Катовіце. Учасників стажування зустріла Марта БАРСЯК – голова відділу з міжнародного співробітництва. Вона показала головний корпус Сілезського університету: нову велику споруду зі скла та металу та бібліотеку, де налічується близько 1 млн. 800 тис. книжок.
Потім був тренінг з командоутворення та лекція з бізнес-етикету. День плавно підходив до завершення, а провідні керівники студентського самоврядування України навчали польських студентів української.
Наприкінці стажування – масштабний захід «Laur Studencki», де кращих студентів ВНЗ нагороджують статуетками у п’яти категоріях: організація дружніх відносин, культурний промоутер, культурна подія року (автору події), приз честі і друг студента. В останній категорії переможець обирається всіма студентами  університету.
Стажування надихнуло українських студентів розвивати свої самоврядування, навчило не боятися змін та впевнено крокувати до втілення своїх мрій.
З Головою студентського самоврядування Іваном Данелюком спілкувалась Вікторія Яшан
Детальніше тут

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте