Чернівчани написали 230 листів жертвам порушень прав людини



Всесвітній рух Amnesty International, що об'єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, до Дня Міжнародного захисту прав людини зібрав активістів із 35 українських міст.

В 48 точках вони провели Марафон написання листів, де всі бажаючі могли написати урядам країн, в яких відбуваються порушення прав людини, – урядам Азербайджану, Білорусі, Гватемали, США, Тайваню, Росії та України.

А також особистий лист солідарності жертвам порушень прав людини.

Героями цьогорічного Марафону стали:
• Українець Яків Строган, якого у серпні 2010 року міліція катувала у лісі, а потім, після його скарг, заарештували та звинуватили у замаху на вбивство;
• білоруський правозахисник Алєсь Бєляцькій, засуджений на 4,5 роки за свою правозахисну діяльність;
Хуссейн Альмерфеді з Ємену, який відбуває 10-ти річний термін у в’язниці Гуантанамо без попереднього судового розгляду;
• журналіст з Азербайджану Мехман Хусейнов, якого переслідують за висвітлювання у пресі незаконних дій влади Азербайджану під час пісенного конкурсу Євробачення. Мехману загрожує до п'яти років ув'язнення за звинуваченням у «хуліганстві»;
• учасниці російського гурту Pussy Riot, засуджені 17 серпня 2012 до двох років колонії за мирне вираження своїх політичних поглядів;
Роза Франко з Гватемали, що бореться за справедливість після жорстокого вбивства її доньки;
Чіоу Хо-Шан з Тайваню, засуджений до смертної кари за свідченнями, отриманими шляхом катувань.



Чернівці так масштабно до цієї акції приєдналися вперше. Студенти почали писати листи ще з 3 грудня, а 7, в Літератур Кафе, відбулася офіційна презентація героїв Марафону та його урочисте відкриття. Кожен бажаючий мав змогу написати листа та висловити свою думку про історії героїв. Цього дня було написано 80 листів.

Кожен учасник загалом мав змогу написати 13 листів: 7 до урядів країн, 6 листів солідарності, бо один із героїв марафону, Хуссейн Альмерфеді, такі листи не приймає.

Особливим героєм став Чіоу Хо-Шан з Тайваню, йому підписували кольорові листівки із зображенням міст проживання учасників. Чоловік вже й забув, як виглядає воля, бо вже 23 роки чекає на виконання вироку суду – свою смерть. Кожен день для нього може бути останнім… Надіємось, що ці листи якось вплинуть на рішення влади, та Чіоу Хо-шан зможе побачити Чернівецький національний університет та міську ратушу.

Варто сказати, що Марафон викликав інтерес як у молоді, так і в старшого покоління. Жодна людина, якій було запропоновано написати листа, не відмовилась.

Загалом серед 10 00 листів, запланованих координаторами всеукраїнської акції, буде 230 чернівецьких. Про це 10 грудня заявили організатори акції Іван Данелюк та Вікторія Яшан.

В цей день підводили підсумки Написання листів у Чернівцях та говорили про Міжнародний день захисту прав людини з експертами Оксаною Ващук(юрист, програмний директор ІПЦ “Наше право”) та Максимом Кияком(заступник директора Інституту Центральної Європи).

В нашій країні випадків порушення прав людини у райвідділках, здавалося б, греблю гати. Не перший рік йде битва за справедливе покарання для вбивць студента Ігоря Індила. Влітку міліціонери з гумовою палицею познущались над донеччанином Михайлом Бєліковим.

Та до всесвітнього марафону винесли лише кандидатуру Якова Строгана – харків’янина, який потрапив за ґрати через сварку з сусідами. Він вже вдруге обраний героєм Марафону написання листів. У серпні 2010 року міліціонери відвезли його у ліс і там катували, а потім вимагали грошей за звільнення у його дружини Анни. Врешті, Якова відпустили, але коли він поскаржився, його знову заарештували та звинуватили у замаху на вбивство. Завдяки зусиллям активістів під час минулорічного Марафону, 12 березня 2012 року Якова звільнили з СІЗО, змінивши йому запобіжний захід на підписку про невиїзд.

У Чернівцях Якову написали 11 листів солідарності та 31 лист Генеральному прокурору Пшонці Віктору Павловичу. Результат по інших учасниках наведений в таблиці:



Нагадаємо, щоминулого року в Україні було зібрано майже 5 500 листів, написаних від руки, а загалом у світі – 1,376,492. Тоді Марафон видався дійсно ефективним: із 10 справ, на захист яких писали люди у всьому світі, у 5-х випадках вдалося змінити ситуацію. За інформацією офіційного сайту організації, в’язня сумління Джабара Савалана було виправдано і звільнено вже через кілька днів після того, як написані в рамках Марафону 2011 року листи надійшли в Азербайджан.

Сподіваємось, що акція 2012 року буде ще більш ефективною та бажаємо Amnesty International до наступного року знайти ще більше своїх прихильників!

Матеріал опубліковано на www.civicua.org

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте