"Щастя тим, хто йде далі" АБО як важко жити людям, хворим на СНІД

Ніколи не думала, що саме така книга потрапить до моїх рук випадково. Книга, яка притягує до себе, наче магніт, і не можливо відірватись хоч на хвильку...
  Мабуть, кожен з нас, часто чує статистику про кількість ВІЛ-інфікованих. Але рідко хтось задумується над тим, як би змінилось ваше життя після того, як друзі чи кохані дізнались про діагноз. Людина залишається самотньою у світі. Без підтримки, поваги та надії. Без сенсу жити далі. Але потрібно знаходити в собі сили.
Як можна жити, знаючи, що приречений на смерть? Все в руках долі...
  До аварії у Даші було все: турботливі батьки, вірна подруга, наречений та робота у престижній клініці. І все це кануло в лету після позитивного результату на тест виявлення ВІЛ-СНІД. Подруга її зрадила, наречений кинув, з клініки звільнили, батьки відреклися – вона залишилася самотня в такому великому світі. Все, що до того приносило їй радість – тепер дратувало.
  Та порада старого знайомого влаштуватися медсестрою у хоспіс дає їй надію не тільки заробити гроші на лікування, а й змінити своє життя. Даша доглядає тих, кому залишилося жити небагато, влаштовує їм літературні вечори, та здійснює їхні останні бажання, навіть не підозрюючи, що скоро сама опиниться на одному з лікарняних ліжок.
   Хлопець, котрий перед аварією так і не зумів зізнатися своїй дружині про СНІД, наштовхується на Дашу в Інтернеті, довго відкриває свою душу і через два місяці розуміє, що вони обидвоє живуть у Дніпропетровську і мають одинаковий діагноз.
Мало того: сама Даша врятувала його після аварії, коли він міг на все життя стати інвалідом. Відчуваючи свою провину, що дівчина могла підчепити хворобу від нього, Сергій береться лікувати свою спасительницю, і непомітно закохується… Вони усиновлюють дівчинку з інтернату, про що мріяла ще покійна дружина Віталіна і щасливо живуть… Проте кожному з них відміряний свій час. Під час зливи Даша застуджується. закордоннне лікування тут вже не допомагає, і відчуваючи наближення смерті вона спішить виконати своє останнє бажання: померти, коли він поруч.

P.S. Книга неймовірна, читається на одному диханні. 316 сторінок з легкістю можна подолати за 4 години. Якщо все-таки надумаєте, то раджу прочитати до 1 грудня…

«Таке враження, що люди бояться СНІДу так, ніби він передається через телефонні дзвінки. Наче вірус в Інтернеті. Це від недостатньої інофрмації.» Світлана Талан «Коли ти поруч»

45 коментарів

Володимир Антонюк
так в чому проблема? Чувіха десь чіпляє хворобу, що передається статевим шляхом і всі довкола мають їй співчувати? І що такого у ВІЛ/СНІДі, що це має викликати співчуття? Хвороба наркоманів і проституток. Думати треба перед тим як розсуваєш ноги, що б не скуліти потім.
Вікторія Яшан
Вона заразилася ВІЛом псіля аварії, коли людину рятувала.
Олег Герман
З однієї сторони так. А з іншої, СНІДом млжна заразитися від одного єдиного сексуального партнера при першому ж статвому акті. Майже як російська рулетка… Тож такі люди потребують співчуття в першу чергу. Проблема в тому, що наше суспільство надто стигматизоване…
Володимир Антонюк
СНІДом заразитись неможливо ;))) СНІД — це остання стадія захворювання викликаного наявністю в організмі вірусу імунодефіциту. СНІД — це симптоми, що проявляються на фоні ослабленої імунної системи. Варто в 2012 вже розрізняти причини і наслідки.
Олег Герман
Я помилково написав «СНІДом», мабуть, через неуважність… Мав на увазі «ВІЛом», та попри все на активність зворотньої транскриптази воно ніяк не впливає)))
Дякую за зауваження!)
Володимир Антонюк
Вірогідність інфікуватися ВІЛ при статевому контакті надзвичайно низька — соті долі відсотка — 0, 044%
Олег Герман
І чим, на Вашу думку, це зумовлено?
Олег Герман
СНІД, як синдром набутого імунодефіциту — не зовсім правильне визначення щодо результату зараження ВІЛ, тому я трохи плутаюся в цих абревіатурах. Річ у тому, що імунодефіцитом називається будь-яке зниження «захисних сил» організму, внаслідок порушень клітинного і/або гуморального імунітету (наприклад після опромінення чи перенесеного важкого інфекційного захворювання)…
Олег Герман
А тепер відповім на своє запитання. Статистичні дані стосовно статевого шляху зараження дуже сумнівні, оскільки, можливо, слизова оболонка піхви володіє достатньою резистентністю, та сам секс є травматичним по відношенню до неї. Утворюються мікропошкодження, через які ВІЛ вже легко проникає у КС. Тобто це по суті те ж саме, що зараження у наркоманів через голку.
Олег Герман
То я за вас безмежно радий=) А яким чином це стосується шляху передачі ВІЛ?
Олег Тудан
Наркоманы болеют не только СПИДом, также как и не-наркоманы.

Владимир, судя по вашему посту, вы очень так верите в бога, у вас даже скорее всего есть дома несколько икон, (а если есть автомобиль, то и в нем на лобовом стекле висит какая-нибудь копеечная иконка).

Кроме того, вы, скорее всего боитесь наркоманов и гомосексуалистов, часто считая их одним и тем же явлением.

Возможно, вы хотели бы многое попробовать, но вам страшно. Потому что ваша средневековость прет из всех щелей вашего естества.
Володимир Антонюк
Олеже, все що ви написали — бред і Ваші не обґрунтовані припущення. По перше, слово Бог пишеться з великої букви. По друге, чим хворіють наркомани я знаю не лише з Вашого поста ;))). В машині у мене немає жодної копієшної іконки. Наркоманів і гомосексуалістів я не боюсь. Це взагалі якось глупо ;))). Я вже багато чого спробував і страху у мене немає перед наркотиками. Мені страшно коли отак от беруться робити висновки, покладаючись на власні страхи, переживання і стереотипи. І так мені радісно, що у вас мислення сьогоденішнє і наркомани — ваші друзі. Цим можете пишатись. Амінь.
Олег Тудан
Ваше замечание о боге с большой буквы смотрится нелепо в свете того, что вы пишете "...І що такого у ВІЛ/СНІДі, що це має викликати співчуття? Хвороба наркоманів і проституток. Думати треба перед тим як розсуваєш ноги, що б не скуліти потім."

«Но будьте друг ко другу добры, сострадательны, прощайте друг друга, как и Бог во Христе простил вас»

Или у вас какой другой бог, например?

Володимир Антонюк
Олеже, чому ВІЛ-інфікованому необхідно якось по особливому співчувати? От чому? Деякі з них достатньо здорові, але не працюють, отримуючи пенсії і виплати. Чому ВІЛ-позитивного треба підтримувати особливо, а людей з гепатитом чи з іншими хронічними захворюваннями — ні? Ви знаєте скільки коштів виділяють на всіляку програми профілактики і лікування ВІЛ-позитивних? Мільйони доларів щорічно. А хворим на гепатит, наприклад С? Не знаєте — так я скажу — 0 (нуль)? Не не треба мене смикати за мого Бога — це моя приватна справа.
Олег Тудан
вы сами за бога дернули, он же для вас с большой буквы.

А вот люди, судя по всему — нет. С маленькой.

Я вас еще за «наркоманов и проституток» могу дернуть. Особенно за проституток. Хотя должен был быза наркоманов, ведь наркоманы — мои друзья, как вы говорите.

Только вы, как любой истинно и неистово верующий, привычно вывернетесь. Ваша религия это одобряет.

Володимир Антонюк
ВИ такий приємний в дискусії чоловік. Головне, що не переходите на особистості. Феєричної красоти пости і думки. А логіки — то взагалі — завалісь. То у мене іконки копєєшньіє, то Ви вже стали спеціалістом в моїй релігії. Дав Вам Боже щастя, здоровля і трошки здатності користуватися моском ;))).
Олег Тудан
Я не перехожу на личности. Я обращался к вам как к одному из племени дикарей, преклоняющихся перед архаичным богом и считающих нелюдьми людей, непохожих на вас.

Вы, кстати, забыли добавить, что СПИД — болезнь не только наркоманов и проституток, но и представителей африканских племен. Для целостности картины.

Володимир Антонюк
А «нє пахожьіх» — ето два слова. Для начала ізучітє граматіку, юноша іс другова плємєні.
Ярослава Максимюк
Пане Володимире, а ви таки зовсім не маєте гріхів? Хворим на СНІД не треба співчувати, треба просто адекватно до них ставитися. А судити — це право Бога, а не людей.
Володимир Антонюк
не факт. Звідки така думка? Алекватно треба ставитись до всіх людей, незалежно від їх статусу. І не робити з хворих на одну хворобу нещасніших ніж хворі на іншу. Ось про що я говорю. так зрозуміліше?
Маріанна Антонюк
книжка, яка справила таке враження на авторку допису, може й страшно важлива, але абсолютно далека від життя. По-перше, медиків зазвичай страхують від інфікування ВІЛом. Тож така жаліслива історія, яка супроводжується звільненням з престижної клініки, в принципі неможлива. Крім того, СНІД — не смертельна хвороба. Цивілізовані медики схильні вважати це захворювання хронічним. І від зараження до смерті, за умови дотримання здорового способу життя, можуть минути десятиліття. Тож ця книжка не лише не позбавляє людей стереотипів, а ці стереотипи примножує. Якщо авторка допису, звісно, правильно переказала короткий зміст твору :)
Маріанна Антонюк
до речі, з цього посту історія виглядає (очевидно, помилково) саме так, що дівчина мала все, а потім після аварії «рятувала» ВІЛ-інфікованого саме в той спосіб, який відкоментував вище Володя. В такому разі взагалі не дивує, що «коханий її кинув» :) Це могло статися не через хворобу, а просто через зраду дівчини.
Вікторія Яшан
Маріанно, ви все перекрутили. "«рятувала» ВІЛ-інфікованого саме в той спосіб, який відкоментував вище Володя."
Вона його рятувала зовсім не тим способом…
У неї була відкрита рана, і в нього.
Володимир Антонюк
Чухня це все. ВІЛ-позитивні повигризали собі пільги і право на стигматизацію Вони тримаються за неї як негри за расизм. Почіпляли собі ордени «Я ВІЛ+ і завтра помру» і важають, що всі їм зоборгували любов і розуміння. Повірте, 90% з них нічого собою не представляють і нікого б не цікавили, а так — вони «жертви епідемії» і їх запрошують в школи розповідати як вони ширялись і тр… сь. Зустрічі з цікавими людьми влаштовують і вітамінчики збирають з ліками. А багато ліків зібрали в школах для хворих на діабет?
Олег Герман
Де Ви таке бачили, Володимире? Ви володієте достовірними відомостями про те, хто як фінансується?
Володимир Антонюк
да — це ж відкрита інформація. Але Воно Вам треба? тут же мова про інше, а не про фінансування. Бо інакше можна було б поговорити і про ЗПТ і про інші питання охорони здоров'я.
Маріанна Антонюк
Вікторіє, це Ви все перекрутили. Саме з Вашого переказу так виглядає. Будьте точнішими у висловлюваннях.
Захар Подкидишев
Скачав книжку в неті. Почав читати — ні стилю, ні сюжету, але авторка із Сєвєродєнєцка, і цим все сказано…
Захар Подкидишев
Сєвєродонєцка*)
Вікторія Яшан
гарно авторка пише…
з тобою їй, звичайно, не зрівнятися)
Олег Герман
Актуальна проблема СНІДУ. Та особисто мені, Вікторіє, сподобалося зовсім інше: як обговорення цієї книги змогло перейти в філософсько-теологічну дискусію із граматичними вправами та побажаннями одне одному)) Я сам іноді люблю драматизувати, але тепер бачу, що мені на «вкурсі» взагалі не місце… Або просто досі не вловив смаку подібних дискусій…
Печально(
Вікторія Яшан
приємно)))
тут багато «цікавих» людей
не треба звідси йти
Маріанна Антонюк
Олеже, це просто обговорення — більше навіть не проблеми, а способу її порушення. Не драматизуйте на цей раз і не печальтеся — на Вкурсі місце є всім, хто хоче тут бути :)
Олег Герман
От саме в цьому і полягає проблема…
Маріанна Антонюк
люди зазвичай кругом однаково різні — що на Вкурсі, що на фб, що в житті.
Олег Герман
дякую за інформацію!
Вікторія Яшан
І ще, Олег, різні люди дивляться на цей світ по-різному, тому не варто брати все до уваги.
Вікторія Яшан
ні, я про «тролів» на вкурсі
Ігор Гамаль
як важко жити людям, хворим на СНІД

Заголовок варто змінити на «ВІЛ-інфікованим». СНІД — не хвороба, а симптом. Це так як і вискока температура — теж симптом, а людина хвора вірусом. Тобто ніхто ж не каже, що хворий «високою температурою».
Олег Герман
Невелике уточнення: не симптом, а синдром.
Олег Герман
Щоб зайві питання не виникали, пояснюю: СНІД — синдром набутого імунодефіциту, як я уже написав вище, — неточне визначення, тому навіть серед багатьох спеціалістів ця абревіатура використовується, як власна назва. Виходячи з її «розшифрування», справді некоректно говорити «зараження СНІДом», та великого гріха в цьому немає, оскільки серед населення небагато людей з вищою медичною освітою. При даному синдромі, який є САМОСТІЙНИМ захворюванням вражається Т-клітинна ланка імунітету, а саме Т-хелпери. В результаті смерть людини настає не від власне синдрому, а супутньої патології, яка може виникнути навіть як результат нестійкості до умовно патогенної мікрофлори, тобто тих мікроорганізмів, що у нормі є у багатьох людей, але не викликають захворювання. Спрогнозувати тривалість життя таких хворих також доволі важко і вона нажаль залежить від матеріального фінансового становища.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте