Майстерня Вуличних Акцій - ч 2. Олександра Матвійчук: п'ять з половиною кроків по плануванню та проведеню акцій

Основними критеріями, на які потрібно зважати при розробці акції є тематика, вік та ступінь креативності.
Спершу визначаємо орієнтири-формулюємо основну проблему, яку необхідно донести до громадськості, надалі визначаємо особу (орган) від якої залежить вирішення даної проблеми, мету акції та очікувані результати від її проведення. Узгоджуємо варінт вирішення проблеми із аудиторією, щоб донести його в ході акції.
  Другим кроком є вибір форми проведення акції, визначення місця та дати. Існують різноманітні форми проведення акцій: демонстрація, мітинг, страйк, голодування, спалення речей, пікет, заковування себе наручниками, театралізоване шоу, блокада, телефонні дзвінки представникам влади, спортивні заходи, опитування, роздача листівок, розвішування плакатів, збір підписів, серії публікацій у пресі, круглий тсіл, марафон, лотерея, благодійний бал та навіть шкільні заняття.
  Місце потрібно вибирати виходячи із форми та цільової аудиторії. Воно має бути доречним до теми. А дата така, щоб в обраний день не проовдилася більш важливіша подія, яка «викраде» у вас пресу.
Крок третій-підготовка.
Необхідно придумати «родзинку», яка буде вирізняти вашу акцію від всіх інших. Також уважно розподіляємо ролі, щоб кожен учасник знав за що він відповідає. Серед основних: відповідальний за контати з пресою, фото- та відеоматеріали, стосунки із правохоронними органами, інформування учасників.Ці люди повинні мати можливість спілкуватися між собою під час акції та вирізнятися поміж інших особливими атрибутами(бейдж, пов*язка чи навіть футболка).
Четвертий етап — інформаційні матеріали, запрошення журналістів таповідомлення.
Листівка має займати не більше однієї сторінки, текст має бути зрозумілим, легко читатися. Інформативна ілюстрація має мати 2-3 яскраві фрази. А звернення повинне бути особистим. Не забудьте залишити свої координати.
Готуємо також прес-анонс, прес-реліз та пост-реліз.
Прес-анонс — документ, який інформує пресу про планування акції, дає поняття про тему, дату та місце.
Прес-реліз роздаємо на акції. Цей матеріал допоможе журналістам, якщо вони щось забули чи «провтикали».
Пост-реліз розсилаємо після останнього кроку — підведення підсумків для наступної публікації про подію.
Для того, щоб успішно розіслати ці три документи, формуємо медіакарту, яка також згодиться нам в майбутньому.
  Подання повідомлення
В органи місцевої влади повідомлення бажано подавати за два дні до акції. Хоча і законі поняття «завчасно» дехто може трактувати і за звилину до початку акції.
  Проведення акції.
Фотографуйте та знімайте акцію на відео. Не забудьте про плакати. Не бійтеся залучати перехожих. Відповідально ставтеся до спілкування з пресою. Запитайте час, коли виходитиме матеріал і просілдкуйте, чи подасть журналіст інформацію об*єктивно. Не забудьте купити газети.
Підведення підсумків як завершальний крок.
Аналіз ЗМІ, обговорення вражень, помилок та досягнень тільки покращать ваші здібності проведення акцій.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте