Буремні 90-ті повертаються

Останніми місяцями у Чернівцях точилася запекла боротьба між молоддю та міліцією за право читати книги на сходах ОДА. Бо саме таким чином небайдужа до проблеми реорганізації книгарень   молодь висловлює свій протест. Декілька книгарень планували реорганізувати в одну, оскільки вони є неприбутковими.У всій цій ситуації простежувався один позитив: ми маємо небайдужу до майбутнього міста молодь.Проте рішення прийняли і протести не допомогли.
Екскурс в історію: давня історія знову повторюється…
Насправді в Чернівцях книгарні почали знищувати ще раніше. Історія «Кобзаря» тягнеться з далеких дев*яностих. Оскільки книгарня була неприбутковою, її почали частинами здавати в аренду. Згодом кількість арендованої площі збільшилась настільки, що книги вже продавати ніде було. За дев’ять років міська рада дозволила підприємиці викупити у міста цей об’єкт.  Тепер тут- ні книг, ні сувенірів, ані вивіски. продаютювелірні вироби, білизну.  Був «Кобзар», стало казна-що. Стару назву книгарнізняли, нове ймення магазину присвоїти ще не встиглиНавесні 2008 року Блок Національних Сил Буковини протестував в вимагав від колишнього мера Чернівців не допустити перепрофілювання у банківську установу чи інший торговельний заклад книгарні «Кобзар».                                                                 

Проте це не допомогло. Такими ж схемами закривалися книгарня «Мистецтво» та ще одна по вулиці Шевченка.Хотілося би запитати у колишнього міського голови : чому  сталась така прикра ситуація?А поки його справа живе і процвітає нам залишається дивуватися позиції сьогоднішньої влади та надіятися на те, що історія не повториться знову.
Операцію «Реорганізація книгарень» розпочато                                                                  Про проект стало відомо 10 квітня. Пропонувалося  реорганізувати найбільш відомі чернівчанам книжкові магазини — «Букініст», «Технічна книга», «Наука», «Художня книга», «Лучаферул», «Здоров’я», «Каменяр», «Магазин навчально-наочного приладдя» шляхом злиття в обласне комунальне підприємство «Буковинська книга».І поки збирались підписи проти реорганізації, влаштовувалися протести та читання на сходах ОДА там всередині будувалися великі плани на приміщення у центрі міста.        

31 травня комісія з припинення діяльності обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі затвердила план заходів, за яким найближчим часом працівників книгарень відправлять на біржу праці та проведуть інвентаризацію майна.
За що боролися?
У кожного стосовно цієї проблеми була своя думка. І неважливо чи ти любив книгарні за затишну атмосферу, за приємних працівників чи за дешеві ціни. Ідея була одна: не дати знищити культуру. Ідея в тому, щоб вийти і бути почутими. Та не почули. Як завжди роблять своє.
Так небезпека книжок чи приміщення в центрі міста?
І в той час як колективи книгарень бояться, що влада захопитьїхні приміщення, розміщені в центрі Чернівців, влада запевняє, що профіль книгарень буде збережено, а об’єднання тільки покращить роботу.
Так ось, книги небезпечні тим, що вони підбурюють людей до змін, можуть їх навчити мислити і мріяти. А такі люди для влади ой які небезпечні. Та й не потрібні.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте