Поетичний маршрут

Від «Золотого Дукату» до мого дому рівно вісім зупинок. Я заходжу в  тролейбус, затишно вмощуюсь біля вікна, за яким ллє дощ і гортаю в пам'яті сьогоднішній день. Приїзд із протесту в Києві, чотирьохгодинний сон і знову море цікавих та культурних подій мого рідного міста. До того ж ще й День журналіста. І за що мені таке щастя, що до Чернівців в такий день приїхав Кость Бондаренко? Це подарунок долі, чи як? Як його до нас занесло і чому йому спокійно не святкувалось? Бо він хоча і політолог, але журналіст з нього теж неабиякий.
Політикою я почала цікавитися десь півроку тому. Але за цей час вона в якійсь мірі стала для мене болючою темою. Іноді їй дивуюся, співчуваю, переживаю через неї, з неї насміхаюся. Іноді вона мене дратує. Заангажованість, джинса, підкупні люди, продаж ідеї за гроші… від всіх цих речей хочеться блювати. Бо все те, що говорять про владу бабки в тролейбусах сидить у печінках.
Ближче моїй душі поезія. Вона завжди приходить в ті моменти, коли в душі лютує буревій, виливає щастя та розчарування на папір, заспокоює, надихає жити далі.
Я дістаю нову книгу і зачаровано переглядаю. Вісім тролейбусних зупинок. Рівно стільки мені залишається їхати і точно так називається збірка текстів, яку я тримаю в руках. Яскрава обкладинка, яка не може не привернути увагу. На ній — імена восьми молодих поетів: Інна Матковська, Василь Тігай, Ілля Парпауц, Іван Добруцький, Андрій Тужиков, Любомира Воєвідка, Анастасія Красиловська, Антоніна Аністратенко. Точно в такій послідовності поезії поетів розташовані у збірці.
Ідея зробити антологію текстів виникла спершу у Івана. А Андрій разом із Любомирою (засновники міждисциплінарної творої групи «Тролейбус») взялися втілювати її в життя. Спочатку думали робити електронну книгу, оскільки вартує вона менше й на диск можна вмістити сотні текстів.
Але видали таки на папері. Обкладинку робив усім добре відомий у Чернівцях практик новітніх медіа Вадим Міський (він же допоміг із видавництвом), макет — Андрій Тужиков. На створення  пішов тиждень. Фінальний варіант півдня доробляли в онлайні. За словами Вадима: «В  цілому — як і будь-якому виданні — тут в оформленні має бути трішки душі, трішки естетики, трішки нестандартності. Але, крім того — це поетична збірка, і це друзі. Значить, всіх цих елементів має бути — відповідно — більше. Я думаю, це дуже символічна назва — »8 тролейбусних зупинок". Вона може викликати багато алюзій, проте хочеться щоб матеріалізовувалися лише позитивні. Наприклад, щоб ця «зупинка» для кожного з авторів стала навпаки — початком відліку визнання у світі Великої Поезії. І, звісно, я сподіваюсь, що світ побатить ще не одну їх збірку — як колективну, так і персональні".

«Писати вірші — прекрасний процес, але чи усі вони мають бути прочитані іншими, чи всі вони мають право бути надрукованими і для кого власне писалися. Такі питання час від часу виникають ппри прочитання збірки.Але поява нового молодого покоління, котре цікавиться літературою у Чернівцях не може не радувати. Та й справді вселяє віру в те, що з цього всього в майбутьному обов*язково щось вийде.»
Сашко Горський


Передмову до антології писав Сашко Горський. Він зазначив, що головне не якісь нові яскраві поетичні форми чи виняткові образи. Головне — енергія, якась недосвідченість, незаангажованість та щирість. І навіть не поезія, а манера мислити.
Не знаю чому, але спочатку прочитала по декілька поезій кожного автора, а вже потім передмову. І справді, кожен з них особливий. Особливий тому, що в юнацькі роки ще хоче у щось вірити. В юнацькі роки інші почуття, інші переживання, інший світогляд. Віра в те, що можна змінити весь світ довкола. Такий собі юнацький масксималізм. Та й добре, а коли ще буде час помріяти, як не зараз???

5 коментарів

Лілія Шутяк
На жаль, в декого юнацький максималізм не минає навіть у 30. І це проблема. Бо ці люди не здатні приймати серйозних рішень і робити життєво важливі вибори.
Вікторія Яшан
але я впевнена, що в цих людей з ним все буде добре.
Олег Тудан
Лол, Горский-старший рассказывает про «появление нового молодого поколения», умудренный опытом и рифмами старец, не иначе)))

Черновицкая лит-тусовка такая черновицая)))

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте