У прес-клубі реформ говорили про українське документальне кіно


18 квітня відбулося засідання Чернівецького прес-клубу реформ. Темою стало створення українського документального фільму «Срібна Земля».

   Першими містами, де презентували розквіт та становлення «срібної» землі, стали Ужгород, Львів, Тернопіль та Івано-Франківськ.
 А сьогодні  продюсер фільму Тарас Чолій, Микита Васильченко — актор, Ігор Наконечний — заступник керівника чернівецького «Пласту» зустрілися із журналістами Чернівецької області.
 Ігор Наконечний із радістю запропонував продюсеру презентувати фільм чернівчанам, адже вважає, що Чернівці багато в чому схожі на Закарпаття своєї історією становлення. І хоча нашому краю не вдалося здобути незалежність, але ми так само були відділені від інших частин України. Однією з не менш важливих причин стало святкування 100-річчя організації «Пласт». Серед інших причин -  пластуни (зокрема і буковинські) використовують гімн закарпатських
«Гей, пластуни, гей юнаки!», який написали і вживали  на Закарпатті в той важкий період, про який йдеться в фільмі. А перший гімн Пласту — «Цвіт України і краса» був написаний основоположником «Пласту» Олександром Тисовським.Зараз ці гімни використовують разом — гімн «Пласту» на відкритті заходів, а гімн закарпатських пластунів — на закритті.
  Фільм про період становлення на Закарпатті української державності створювався півтора року. За цей час збиралися документи, свідчення очевидців(більше 15 з них зображені у фільмі), підбиралися актори та диктори, інтегрувалося багато художніх епізодів.Один із акторів, він же учасник «Пласту», Микита Васильченко зазначив, що зніматися в кіно цікаво, а коли ще й граєш  себе справжнього  — це невимовна радість.І ця радість стає подвійною, коли фільм ще й відкриває невідому сторінку в історії своєї держави, і ти пропускаєш цю матерію через себе.
Для того, щоб охопити одним кадром розлогі гірські краєвиди з Києва наймали  дельтаплан. Також для зйомок спеціально віднайшли точно те гірське місце, де галицькі пластуни  нелегально переходили  кордон переносячи зброю закарпатськими побратимами.

    Фільм аполітичний. Не був профінансований державними коштами. Є декілька приватних доброзичливців, які надавали нематеріальні послуги, але їх ім*я залишаються для глядача таємницею.Триває 70хвилин.
   За словами Тараса Чолія, продюсера фільму, «Основна ідея — зацікавити молодь.Адже історія може бути цікавою, гарною та захопливою». Також привернути увагу українців, які знаходяться закордоном — задля цього фільм перекладений англійською мовою. В Інтернеті його не буде. А вже за 10 днів буде представлений DVD-диск, де буде українська та англійська версія а також диск із саундтреками з 12 музичними творами від рок до поп та навіть фолк.
 
Офіційна презентація фільму та дисків  відбудеться в Києві вже на початку травня.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте