Стан туризму в Чернівцях. Проблеми та перспективи розвитку

В рамках дослідження було проведено експертне інтерв'ю з Королем Олександром Дмитровичем. Він є викладачем ЧНУ ім. Ю. Федьковича, заступником завідувача кафедри, доцентом, кандидатом географічних наук.


Брендінг Чернівців проводився приблизно 2 роки тому. Розроблявся туристичний імідж і втілення цього іміджу в життя — створення образу, логотипу.
Оскільки Чернівці — центр пізнавального туризму (неймовірна архітектура + наявність об'єкту ЮНЕСКО), то був створений путівник по Чернівцях (trip.cv.ua). Основні екскурсійні об’єкти-пам’ятки Чернівців-міська рада та ЧНУ стали основою даного логотипу.Окрім того на логотипі є сурмач.Слоган :”Універсальність в розмаїтті”.Чернівці розвивались на перетині інших культур та цивілізацій і мають полікультурний присмак і представники різних етносів толерантно відносились толерантні один до одного.Логотип розробляв Король Олександр Дмитрович.Проте офіційно принятий логотип і слоган був прийнятий інформаційно-туристичним центром і складається ратуші, ЧНУ і театру (city-tour.cv.ua)
Виявилось, що акцентувати увагу потрібно на  пізнавальному або екскурсійному, якщо говорити про наповнення бюджету.Якщо говорити про подійний (інтелектуальний), то хоча він є комерційно невигідним, але має велике значення у промоції.
Якого типу екскурсій не вистачає в Чернівцях? Залежить від того, що ми хочемо: запропонувати широкий асортимент, чи заохотити великі туристичні потоки чи маленькі групи.
До прикладу, коли розроблюються екскурсійні тури, то 1 день проводиться оглядова екскурсія Чернівцями і ЧНУ.2 день-Хотин і Кам’янець-Подільський, наступного дня-Карпати.
Не вистачає тематичних екскурсій.Не те, що не вистачає, а їх маленький асортимент, бо мали бути би ті, що розкривають імідж міста-розповідь про архітектуру, мистецтвознавство і літературознавство.Не вистачає екскурсій, які відображають поліетнічну культуру.
Виявилось, що єнайбільшими перевагами у порівнянні з іншими туристичними центрами є:
-пам*ятка ЮНЕСКО,
-компактність старого міста, де відсутні новобудови(з точки зору технологічної організації екскурсій),
-дуже вигідне географічне положення.

У закордонних туристів існують певні стереотипи, з якими потрібно боротися:
брудні вулиці, смітники, безхатченки, неякісний туристичний сервіс.проблема обслуговуючого персоналу(незнання мови), орієнтація на європейську кухню, замість того, щоб орієнтуватися на міську чи українську кухню, проблема із розрахунками(ввечері закриті банки, а туритси звикли розраховуватись картками, а банки закриті, банкомати не всюди присутні).До прикладу, в одному із чернівецьких готелів туриста не пустили в ресторан на сніданок у кросівках.

Щодо українських туристів, то не вистачає маркетингових заходів.Ці заходи спочатку вмотивовують туриста, потім інформують і допомагають знайти.Тобто мотиваційна частина, потім-інформаційно-навігаційна частина.

Розглянемо структуру просування турпродукту:
1.створити орган, який буде відповідати за брендінг та промоуцію, який буде представляти місто в цілому.
2.розробити бренд
3.створити турист.портал
4.матеріали мотиваційного характеру
Це можна зробити за рахунок міського бюджету або зібрати власників готелів та запропонувати їм проект прасування міста.

Дізналась і про практичні поради  стосовно того, як позбутися основних проблем туризму в Чернівцях, щоб зробити місто привабливішим для туристів і спонукати їх відвідати місто ще раз.
-Відкривати тематичні ресторани
-Працювати з провідними українськими туроператорами над тим, щоб Чернівці включали у великі туристичні маршрути.(До прикладу Кам’янець-Подільський-Хотин-Чернівці-Яремче або Чернівці як складова зхукр туру).При цьому потрібно розроблювати ділянки нац.маршрутів(от як нещодавно в Берліні презентували маршрут Кам’янець-Подільський-Хотин-Чернівці).
-Працювати з румунськими туроператорами.Іноземні туристи, які приїзджають в Сучаву можуть відвідувати і Чернівці.
-Розвивати маркетингові заходи — впливати на туристичний ринок через телевізійні ролики, друковану рекламу у національних  виданнях (ще краще у спеціалізованих), біл-борди у потенційних містах розташування туристів.

2 коментарі

Святослав Вишинський
Про туризм у Чернівцях беззмістовно говорити доти, доки історичний центр міста не буде перетворено на заповідну зону без автомобільного транспорту (за виключенням кількох вулиць), доки міська влада жорсткими методами не візьметься за повернення місту історичного обличчя, примусову реставрацію покалічених «ремонтами» будівель, доки не буде проводитись якісна рекламна кампанія закордоном і доки важливі для туризму галузі не отримають тимчасове податкове послаблення для розвитку в найкоротші терміни. І все це — обов'язково разом з експертами, науковцями, підприємцями (спеціальна координуюча рада з найширшими повноваженнями).
Альберт Комарі
Хочу відмітити кілька аспектів. По-перше, зауваження щодо грамотності в тексті, правильне користування розділовими знаками, а також щодо незрозумілості форми та змісту постів авторка не прийняла до уваги. Знову та ж безграмотність, що й раніше, сумбур, невміння презентувати матеріал… Це такі зараз студенти чи що? Добре ж вони вчаться!!!
А ще тіпа аналітики… Тут хоча би спочатку проаналізувати, що постиш, а потім до серйозніших справ приступати.

П.С. Якщо це — інтерв'ю, то в мене далі просто немає слів
П. С.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте