Школа практичної аналітики. День 4. Лекція Вероніки Круглашової. Психологічні аспекти в роботі аналітика

25 лютого день розпочався досить цікаво.Знову зі скайп-конференції.Але вся загадка та інтерес були не в цьому.На екрані з*явилась мила дівчина-Вероніка Круглашова.
Вона запропонувала нам цікавий тест.Намалювати будинок, гори, сонце, річку, змію.І все це за три хвилини.
Згодом було роз*яснення.

Будинок-це особистість.Якщо він розташований на малюнку справа-людина шукає своє покликання, ставить цілі, має мрії, впевнено йде до своєї мети.Якщо зліва-людина про себе менше піклується, бо має більш важливі справи.Розміри будівлі свідчать про самооцінку.Великий будинок-людина пишається собою та має завищену самооцінку.

Ріка символізує емоції, почуття.Течія може бути як спокійною, так і бурхливою.Якщо тече зліва направо-почуття розвернуті в майбутнє.Є очікування, сподівання.Якщо ж справа наліво-людина закрита в собі.Розміри ріки на малюнку свідчать про об*єктивність у аналітиці.Велика ріка-людина має надто багато особистих емоцій.

Гори.Гострі символізують критичність, аналітичність, гострий розум.Пологі-спокійність, не потрібність аналізувати в даний момент.

Сонце-соціальне положення.Те, як и відчуваєте себе у суспільстві.Велике сонце-здатність людини шукати ексклюзив.Маленьке-бажання робити все навпаки, антисоціальні вчинки.

Змія-життєва енергія.Кобра свідчить про погані наміри.Маленька зміючка, проте мила-про позитивну позицію у житті.

Аналіз самого себе дуже допомагає у різних ситуаціях.Наприклад потрібно вміти виокремити себе від процесу, щоб не нав*язати свої стереотипи чи об*єктивні судження.


4 коментарі

Святослав Вишинський
Чи можна поцікавитись, яке відношення даний окремо взятий тест може мати до практичної роботи аналітика? Як він може знадобитись у роботі з респондентами? Чи наважиться журналіст пропонувати своїй «жертві» — наприклад, міському голові, директору школи або керівнику комунальної служби — починати розмову (у випадку інтерв'ю) з малювання будинків і змій? І далі конструювати свої висновки в т.ч. на основі речей, що не тільки не мають відношення до суті справи, але й, швидше за все, одразу будуть відхилені респондентами як «excessive»? Ви пробували гіпотетично перенести цей метод на практичний чернівецький грунт, на якому Вам або Вашим колегами, швидше за все, доведеться в майбутньому працювати в тому чи ін. ЗМІ?
Михайло Шморгун
Після закінчення школи аналітики — всі випускники не стануть аналітиками… Так само як із 100 молодих людей неможливо зробити 100 професійних військових, чи лікарів, чи вчитилів. Але тут скоріше більш важливий досвід спілкування і відкриття «нових горизонтів». Інтенсивність навчання в організаціях типу ШПА набагато вища, ніж в «академічному» режимі. Цей досвід більш наближений до життя… А що стосується малювання будинку і змій, то це канєшно трохи «апсет»… Проте загалом варто підтримати «молодих колєг». І ще одне — дописи авторки, найбільш схожі на реальне ведення блогу, якщо вважатимемо блог розповіддю про своє бачення подій, що відбуваються з конкретною людиною в реальному житті…
Святослав Вишинський
Звичайно, альтернативні форми освіти вже сьогодні виглядають актуальнішими за більшість офіційних пережитків, однак у даному випадку йшлося, швидше, про надмірну теоретизацію навчання — та його відірваність від реалій. Переконуюсь у тому, що перенесення на практику книжних порад і методик у більшості випадків тільки ускладнює очевидні речі. На прикладі зустрічі однієї з ініціативних груп: замість короткого усного висунення та обговорення пропозицій хтось просить листка паперу і наполягає на точному слідуванні методу brain-storming з годинником у руках. Результат у фіналі той же, тільки часу змарновано більше — зате з відчуттям «правильно» виконаної справи.
Галина Дичковська
Щоб бути аналітиком, треба мати мужність насамперед аналізувати себе. Тому вправа від Вероніки має прикладне значення, і зовсім не обовязково з цею вправою тицятися в інтерв*ю.
Не можу особливо щось коментувати, бо не маю змого бути на проекті, але щиро вірю в мудрість Вероніки і так само щиро радію, що є бажання розробляти альтернативні методи і навіть школи навчання. Думаю, що в процесі творчої роботи відсіються дурниці, надмірні теоретизації, щтампи… і залишиться творчість і живе життя)))
Бажаю успіхів Вероніці і Вікторії)))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте