Крізь терни - до зірок

  25 жовтня людство відзначило важливу космічно-історичну подію нинішнього року-100-річчя з дня народження Михайла Кузьмича Янгеля — засновника першої стратегічної ракети та науково-конструкторської школи ракетобудування, головного конструктора КБ «Південне», людини, зусиллями якої було зведено «ядерний щит» колишнього СРСР. Під його керівництвом в конструкторському бюро у Дніпропетровську створили кілька поколінь бойових ракет Радянського Союзу. Саме він на початку 70-их– почав розробку ракети, відомоїна Заході під назвою «Сатана», проте закінчити її не встиг. Зараз вона внесена до Книги рекордів Гіннеса як найпотужніша міжконтинентальна ракета в світі: могла нести на собі майже 8 тонн бойового начиння й долітати на відстань у понад 10 тисяч кілометрів.
  Янгель за походженням був українцем: його дід був селянином із Чернігівської губернії, висланий в іркутський край за підпалювання панського маєтку. Із дружиною та дітьми він у 1880-х роках оселився в с. Зирянова, де згодом народився майбутній конструктор.
  Вдова М.К. Янгеля, Ірина Стражева, у передмові до українського видання своєї книги «Тюльпани з космодрому» писала: «Я щаслива, що цю книгу багато українців зможуть прочитати рідною мовою. Михайло Кузьмич був тісно пов’язаний з Україною, її чудовими людьми. Тут колись жили його діди і це коріння, яке сягає глибини років, незаперечно лягло в основу формування його характеру, становлення його особистості».
  Життя цієї людини, зазначають дослідники, розміряне на 20-ки з фатальною точністю: юнак із Сибіру в авіацію прийшов у двадцять років, у наступні двадцять – займався авіабудуванням, в останні двадцять – ракетами. За 17 років життя на посаді головного конструктора створеного ним КБ «Південне» він пережив п’ять інфарктів міокарда і помер від серцевої недостатності в день свого шістдесятиріччя.
  На честь вшанування пам’яті Михайла Кузьмича в м. Києві з 23 по 25 жовтня проводився Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості “Мирний космос” з метою виявлення, розвитку та підтримки творчої обдарованої учнівської та студентської молоді України в аерокосмічній галузі. Конкурс організовує та проводить Українське молодіжне аерокосмічне об‘єднання “Сузір‘я” спільно з Національним центром аерокосмічної освіти молоді України за сприянням Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України. Є сім номінацій (Ракетно-космічна техніка, Космічна біологія та медицина, Астрономія, Екологія та космонавтика, Програмування та обчислювальна техніка, Людина. Земля. Всесвіт, Історія розвитку авіації і космонавтики), у кожній із яких визначається орієнтовна тематика творчих робіт.
  До участі у фінальному етапі було запрошено і чернівецьких авторів наукових робіт: Юлію Гакман, Максима Яремійчука, Марію Долгу з Чернівецької гімназії №7, Анастасію Матвєєву – ученицю ЗОСШ №6 та Вікторію Яшан — студентку 1 курсу спеціальності “ Журналістика” філологічного факультету. Керівник чернівецької делегації — Яценко Віталій Васильович — кандидат фізико-математичних наук, зав. Музеєм авіації та космонавтики, керівник гуртка „Основи космонавтики” у Клубі Юних Техніків “Журналістика”.
  Чернівчани довели, що є гідними земляками Леоніда Каденюка і привезли п’ять призових місць. Перше місце здобули Юлія Гакман і Максим Яремійчук. Марія Долга, Анастасія Матвєєва та Яшан Вікторія привезли треті місця.
Низький уклін Вам, Михайло Кузьмичу. Велика людино своєї країни і свого часу.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте