ГМО: вигода виробникам, шкода споживачам

У мільйонах телесюжетів, газетних та журнальних публікацій, інтернет-сайтах вживається слово *генномодифікований організм*. Проте щоб говорити про цей термін, потрібно знати його точне значення.Генетично модифікованими організмаминазивають бактерії, рослини, тварини, в які було штучновпроваджено гени інших організмів. Генетично модифіковані організми використовуються в прикладній медицині з 1982 р., коли був зареєстрований як ліки людський інсулін, що отримується за допомогою генетично модифікованих бактерій. В даний час генетично модифіковані організми широко використовуються у фундаментальних та прикладних наукових дослідженнях. За допомогою ГМО вивчаються закономірності розвитку деяких захворювань (хвороба Альцгеймера, рак), процеси старіння і регенерації, вивчається функціонування нервової системи, вирішується ряд інших актуальних проблем біології та медицини. Але найбільшого поширення набули генетично модифіковані рослини. Саме вони на сьогодні викликають найбільше суперечок, пов'язаних з ГМО. До прикладу біотехнологічне насіння має підвищену врожайність, економить площу і земельні ресурси, зменшує витрати на пестициди на 50-80%.

За статистикою у 2007 році під ГМО було засіяно 114,3 млн. гектаріву світі. З них більше 60 млн. гектарів припадає на США. Аргентина займає друге місце з 18% (соя, кукурудза, бавовна). Далі — Бразилія (13%: соя, бавовна), Канада (6%: рапс, кукурудза, соя), Індія (5%: бавовна), Китай (3%: бавовна, томат, тополі, петунья, папайя, перець). ДоляЄвропи складає 0,1%. Проте поряд із перевагами є великі недоліки. У 1998 році англійський вчений Арпад Пуштай із науково-дослідницького інституту Роует заявив, що виявлено незворотні зміни в організмі щурів, які споживали генетично модифіковану картоплю. По закінченні експерименту дослідник сказав, що ніколи не харчуватиметься такою їжею і що дуже несправедливо використовувати громадян як піддослідних кроликів… Вживання ГМО шкідливе, адже спричиняє пригнічення імунітету, викликає алергію, генномодифіковані білки не радять вживати дітям та підліткам, адже їх вплив на несформовані організми ще не досліджений. Окрім цього, деякі транспортовані гени є стійкими до дії антибіотиків. Тому, якщо вони засвояться в організмі людини, окремі хвороби буде неможливо вилікувати.

Фахівці державного центру стандартизації та метрології минулого року закупили необхідне сучасне обладнання і місяць тому з власної ініціативи вирішили провести дослідження стосовно вмісту трансгенних організмів в продуктах харчування. Для цього вони придбали більше чотирьох десятків найменувань м’ясної продукції у відомих супермаркетах столиці. Результати лабораторних досліджень показали, що половина з них містить генетично-модифіковані продукти, хоча це не зазначено на етикетках. Генеральний директор центру Михайло Мухаровський вважає, що виробники продукції використовують трансгенні організми не навмисно, переважна більшість, за його словами, навіть не знає про їх наявність. 

Молодша наукова співробітниця Інституту клітинної біології та генетичної інженерії Світлана Ситник вважає, що людському шлунку не важливо, звичайні чи модифіковані продукти в нього надходять, адже все одно вони розщепляться. 

«Не зважаючи на деяку невизначеність стосовно шкоди генетично-модифікованих продуктів для людського організму, шкода для виробників пестицидів очевидна. Тому що компанії, які продають на території України хімікати для сільського господарства, одержують дуже високі прибутки. І якщо в господарстві використовуватимуть рослини, стійкі до збудників хвороб, або шкідників, то ці компанії не зможуть продавати свої хімікати». 

Поки покупці перед поличками супермаркетів шукають позначку без ГМО, виробники зовсім ненавмисно отримують прибуток. Тож берегти себе чи їсти генномодифіковані продукти вирішувати тільки Вам.

1 коментар

Анатолій Кримський
Я стою на боці молодості.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте